(Foto: RV l'Atalante, Marmara Denizi'nin en derin yerinden ilk defa alınan anakayanın bir parçası)
Doç. Dr. Sena Akçer Ön RG
Biyografi
2001 İTÜ Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümün’den mezun olduktan sonra aynı yıl İTÜ Avrasya Yerbilimleri Ensititüsü İklim ve Deniz Bilimleri’nde yüksek lisansına başlamıştır. Yüksek lisans öğreniminde bentik foraminiferler üzerine uzmanlaşmış ve Marmara Denizi Geç Pleistosen-Holosen paeloşinografisi üzerine çalışmalarda bulunmuştur.
İTÜ Doğu Akdeniz Oşinografi ve Limnoloji Merkezinin (EMCOL) kurulumunda yer alan ve bursiyer olan araştırmacı, EMCOL laboratuvar ve cihazlarıyla ilgili yurtiçinde ve yurtdışında birçok eğitim almış ve çalıştaylara katılmıştır.
İTÜ İklim ve Deniz Bilimleri ABD’de doktorasına devam ederken 2005 yılında aynı enstitüde Evrim ve Ekosistem ABD’de araştırma görevlisi olmaya hak kazanmıştır. Maden Fakültesi bahçesinde inşa ettikleri portatif platform ile göllerde çalışmaya başlayan araştırmacı, doktorasında ostrakodlar ve çökel jeokimyası üzerine uzmanlaşarak çoklu vekil veriler ile Holosen iklim değişimleri üzerine tezini tamamlamıştır.
Doktora ve doktora sonrası TÜBİTAK burslarını almaya hak kazanarak Birmingham ve Bern Üniversitelerinde araştırmalarına devam etmiştir.
Yüksek lisans ve doktora çalışmaları sırasında araştırma gemileri (RV Knorr, RV Urania, RV MTA Sismik I, RV l’Atalante) ile Marmara Denizi ve Karadeniz’de birçok sefere katılmış, portatif platform ile Türkiye’deki bir çok sulak alanda (Küçükçekmece Lagünü, Yeniçağa Gölü, Bafa Gölü, Hazar Gölü, Van Gölü, Uludağ Buzul Gölleri, Acıgöl, Salda Gölü, Köyceğiz Gölü) çalışmalarda bulunmuştur.
2012 yılından bu yana Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde görev yapan Sena Akçer-Ön, 2019 yılında docent ünvanını almıştır.
2015 yılında Princeton Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından "
MS 300-1900 arasında Bizans ve Osmanlı Anadolu'sunda İklim ve Toplum: Ön Sanayi Dönemi Karmaşık Toplumların İklim Etkisinin Anlaşılması" başlıklı çalıştaya özel olarak davet edilmiştir.
2022 yılında Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile 2014'ten bugüne yaptığı başarılı araştırmalar sonucunda
UoL Archaeology, Classics and Egyptology Bölümü tarafından üç yıl süreyle onur üyesi seçilmeye layık görülmüştür.
2023 yılında,
Alman Arkeoloji Enstitüsü (DAİ),
Princeton Üniversitesi (CCHRI) ve
Koç Üniversitesi (ANAMED) bünyesinde kurulan "Anadolu'nun Tarih ve Arkeolojisine Sosyo-Ekolojik Yaklaşımlar" Araştırma Ağı" (
Research Network Socio-Ecological Approaches to the History and Archaeology of Anatolia)'na katılmaya hak kazanmıştır.
Yüksek râkımlı buzul göllerinde paleoiklim ve alçak râkımlı lagün ve set göllerinde paleoçevresel değişimler ile insan etkileşimleri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Evli ve bir çocuk annesi olan Sena Akçer Ön’ün ilgi alanları içinde doğa tarihi müzeleri özel bir yer tutmaktadır. Hayali Antarktika’da bulunarak bilimsel çalışmalara katılmaktır.